Overnattingstilbud i Sørum
Festlokalene Bjørkesalen på Aalgaard i Sørum
Selskapslokalene i Foreningshuset i Lørenfallet
Festlokalene Festiviteten på Sørumsand
SørumFestivalen

Skansespillet


Skansespillet har blitt satt opp 5 ganger. Stykket hadde urpremiere i 2003, og forskjellige versjoner av stykket ble satt opp i 2005, 2007, 2011 og 2013. Skansespillet har slag, kanoner, kjærlighet og alt som hører et flott spill til! Forestillingen var en bred dramatisk presentasjon av sentrale episoder og hendelser i Blaker Skanses historie.


Vi blir kjent med de to ungdommene Lise og Daniel som sammen med gartneren gjør en reise i tid og rom hvor de blir kjent med skansens historie og ikke minst med seg selv gjennom opplevelsene. Historien blir levende fortalt med musikk, sang, dans og store historiske hendelser.

Vi får møte en streng kommandant med store drømmer, en feltskjærer som lett tyr til flaska, løsaktige fruentimmere, gjøglere, stolte soldater og andre viktige historiske skikkelser. Spillet fremføres av en gjeng dyktige lokale amatørskuespillere, både nye og gamle skansespilltravere.

Manus av Håkon Qviller


Håkon Qviller er dramatiker og regissør.

Han har skrevet flere skuespill, dramatisert og oversatt flere verk og hatt regi på mange stykker, både egne og andres.  Håkon hadde selv regien på de tre første oppføringene av Skansespillet. Han er bosatt i Son og har skrevet flere historiske spill om steder og begivenheter i Akershus.

Musikk av Magnar Osland


- Musikken skal fortelle en historie, skape mystiske understrømmer samt underbygge danseglede og nærhet til publikum, sier Magnar Osland.

Magnar Osland er bosatt i Sørum. Han er utdannet musikkpedagog. Selv liker han å kalle seg for en brukskomponist, og mange har hatt glede av hans komposisjoner og arrangementer.

Magnar er daglig leder  i ”Musikk i Skolen”, og har tidligere bl.a. vært leder for kulturskolene i Sørum og i Nes i til sammen 11 år.  

Under arbeidet med musikken til Skansespillet, har Magnar jobbet nært med forfatteren, Håkon Qviller, samt Jorid Holmsen, som er folkedansinstruktør og var medregissør på de tre første oppsettingene av Skansespillet. De har lett frem folketoner og annen eldre musikk fra Romerike og lagt en del av dette inn i forestillingen. - Dans er en sentral del av Skansespillet, sier Magnar. - Vi har store dansescener, så jeg har vært nødt til å lage musikk som det skal kunne danses til, sier han.

Vi spør Magnar om hvor lang tid han bruker på å utarbeide musikken til en sangtekst.-Det varierer veldig. Enkelte melodier er klare på 15 minutter, da de bare “faller på plass”. Andre må jeg jobbe med over lengre tid, sier han.

Magnar presiserer at det har vært viktig å fange inn den trolske stemningen som ligger i selve  St. Hans-natten i den musikalske rammen rundt spillet.
- Min tanke har vært at musikken skal ha et historisk utgangspunkt med moderne elementer, være både mystisk og fandenivoldsk og gjerne med erotiske understrømmer. Da vil den klare å følge opp stemningen i teksten, avslutter Magnar Osland.